Loodgieter/mediator

Loodgieter/mediator

Hij vraagt wat ik voor werk doe. We ontmoeten elkaar bij het inschenken van een glaasje wijn op een feest. Hij is eind 60, heeft geen kinderen en er ook nauwelijks mee te maken gehad, dus mijn antwoord ‘lactatiekundige’ roept vragen op. ‘Wát doe je’?

En als ik het kort uitleg verandert de vraag naar ‘wat dóe je dan’?

Ik schets hoe moeders me benaderen voor bijvoorbeeld hulp met pijnklachten. Hij vraagt door naar wat je als lactatiekundige dan kunt bieden. Op mijn vingertop doe ik voor hoe je met een kleine verandering de vinger (of tepel dus) pijnlijk afklemt of juist ontspannen door laat stromen. En hoe dus subtiele veranderingen in aanleggen het geven van borstvoeding veel effectiever en prettiger kunnen maken voor moeder en kind.

‘Oh’, zegt hij, ‘je bent dus gewoon een soort loodgieter, in de zin van het moet door kunnen stromen zonder lekken of verstopping’. Ja, zo gezien lijkt het wel op wat een loodgieter doet, inderdaad.

Maar er is meer natuurlijk. Dus ik vervolg mijn uitleg dat ik altijd minimaal 2 cliënten heb, moeder en kind. Als moeder en kind het moeilijk hebben rond borstvoeding dan is het een heel belangrijk deel van mijn werk om hen te helpen weer een team te vormen. En dat er natuurlijk de mensen in de omgeving zijn die mee op een lijn moeten komen: partner, familie, kraamverzorgenden en verloskundigen bijvoorbeeld. En dan hebben sommige vragen te maken met de autonomie van de baby, zoals flesweigeren. Dan is het kweken van begrip en tips om met de baby samen te werken nodig.

‘Oh’, zegt hij, ‘dus je bent ook mediator. Je bent dus een loodgieter/mediator!’ Hij snapt het helemaal en tevreden nemen we allebei een slok wijn.

Zal ik het op mijn kaartje zetten? Myrte van Lonkhuijsen, loodgieter/mediator.